Haber Detayı
18 Ekim 2021 - Pazartesi 14:19
 
İNANDIM VE BAŞARDIM
KÜLTÜR - SANAT Haberi


Son dönem’de “PSİKOZ” ismini verdiği şarkısıyla çıkış yakalayan ELVAN, yeni şarkıları ve çalışmalarıyla Türkiye’de gündem olmaya aday olacağı, artık sıkça konuşulan konular arasında yer alıyor.

Geçirdiği psikoz rahatsızlığı sırasında yazdığı “PSİKOZ” isimli şarkısı çok beğenilen ELVAN, bu saye de hastalığını yenerek topluma da örnek olabilecek mesajlar verdi. Azmi sayesinde hayata tutunan, hiçbir zaman yılmadan kararlılıkla yaşamak için direnen ELVAN, artık geleceğe ve hayata sıkı sıkıya sarılarak yeni söz ve besteleri için start verdi.

Bu hikaye, Elvan’ın  yeniden hayata tutunmasının, bu tür rahatsızlık yaşayan hastalar için de bir umut ışığı olmasının hikayesidir... 

 

Güzel sesi ve içten yorumu daha ilk şarkısında geniş kitlelere ulaşan Sanatçı Elvan, Yeni Ege ve Değişim Gazetelerinin Genel Yayın Yönetmeni Gürcan Çapar’ın sorunlarını samimiyetle yanıtladı…

GÜRCAN ÇAPAR: - Nasıl bir çıkış yakaladınız aklınızda böyle bir şey var mıydı? Edebiyat öğretmeni olduğunuzu da öğrendim nasıl bir ruh haliyle yazdınız bu şarkıları.

ELVAN: - Şöyle söyleyeyim ben size yaklaşık 13-14 yaşından beri çok sorgulayan bir insanım her şeyi sorguluyorum. Hayatı sorgularım, kendi kimliğimi sorgularım bunlardan yola çıkarak şunu açıklamak istiyorum. Çıkış yakalamaktan ziyade kendimi gerçekleştirdim diyelim. Ciddi bir süreçten geçtim, ağır bir rahatsızlık geçirdim bu rahatsızlığı geçirirken hep kafamda şu vardı. Acaba benim gibi bu duygulardan geçenler var mı, yalnız mıyım böyle kendi kendime bu soruları soruyordum. Bir gün böyle yine çok içimin çok daraldığı, kendimi çok mutsuz huzursuz htiğim bir anda, elime kâğıdı kalemi aldım. Dedim ki, ben bir şeyler yazmalıyım. Şunu yazayım belki içimdeki zehri akıtırım. O an ne hissediyorsam bire bir aklımdan geçenleri, o psikolojide içimden geçenler neyse onu yazmaya başladım. Bu yazdığım şarkı sözleri, bire bir kendi gerçek duygularım.

Böyle rant için şarkı olsun da şarkı yapayım değil, şiir olsun da şiir yazayım değil kelimesi kelimesine benim yüreğim den kopup gelen sözlerdi. Bunlar ve bir yaşanmışlığı anlatan süreçti. Onu yazdım bir kenara koydum ve hiç aklımda yokken birden bire ilham geldi. Dedim ki ben bunu kendimi daha iyi htiğim bir dönmede şarkı yapacağım, besteleyeceğim. 

GÜRCAN ÇAPAR: - Aklınızda var mıydı böyle bir çalışmaya yapma fikri ?

ELVAN: - Yoktu, hani böyle bir şey yaparım şarkı yazarım diye düşünmedim. Bunlarla ilgili çok alt yapım da yok zaten sadece edebiyat öğretmeniyim. Mesleğimi de icra ettirdim aynı zamanda 2 çocuğum var. Tabiri caizse onlara adadım kendimi onları yetiştirmekle geçirdim hayatımı. Uzun zaman kendimi gerçekleştiremediğim dönemlerde onu yazdım bir kenara bıraktım. Ondan sonra aradan biraz zaman geçti kendimi biraz daha iyi htiğim bir dönemde benim kardeşimde müzikle ilgileniyor gitar çalıyor, ondan destek istedim gel dedim ben bu şiiri şarkı yapmak istiyorum, olur da dedim güzel bir şey çıkarabilirsem ortaya insanlarla paylaşmak istiyorum. Neden paylaşmak istiyorum, benim geçtiğim duygulardan geçen insanlara örnek olsun o frekansı yakalasınlar o frekansla başka insanların da olduğunu görsünler yalnız olmadıklarını görsünler istedim. Oturdum şarkıyı zaten ben yazdığım ve gerçek olduğu için melodisi de gayri ihtiyari bir ilhamla benden çıktı. Sonra ben bunu yakın çevreme dinlettim, onlarda etkilendiler. Benden beklemedikleri bir şeydi bu. Ne sahne almışlığım var ne birileri için şarkı söylemişliğim var. Evet hani kendi kendime söylemişliğim olmuştu ama böyle bir tecrübem yoktu. Sonra işte bu şarkıyı insanların beğenisine sundum. Güzel dönüşler aldım sonra işte daha iyi iş çıkarabilmek için yeniden düzenledik ve aranjesi yapıldı.

GÜRCAN ÇAPAR: - İlk şarkınızın ismi neydi ?

ELVAN: - Psikoz zaten hastalığıma da konulan tanıydı. Şarkımın sözlerinin arasında psikoz geçmiyor ama bu şarkıda anlatılan psikoz hastalığı. Aslında daha sonra bu şarkıyı doktorumla da paylaştım, doktorum çok beğendi. Duygularımı çok güzel ifade ettiğimi belirterek; “Bende hastalarıma seni örnek gösteriyorum” ifadelerini kullandı.

Kötü bir şey yaşıyorsunuz diye hemen karaları bağlamayın, her kötü süreç aslında sizi iyi bir sürece hazırlıyor. İçinde bulunduğumuz sıkıntılı durumdan çıkarıp daha iyi bir pozisyona doğru sizi itiyor, yani bir şeklinde yaratıcılığınızı ortaya çıkıyor.

GÜRCAN ÇAPAR: - Sizin bu duygusal yaklaşımınız, bu durumların ortaya çıkmasıyla diğer insanlara da örnek teşkil edecektir. Bence sizin psikoz hastalığından çıkmanız bu tür şeylerle kendinizi biraz meşgul etmeniz sanıyorum bu da örnek gösterilecek bir davranış olsa gerek...

ELVAN: - Zaten benimde istediğim bu. Yani bende istiyorum ki bu psikolojik rahatsızlık yaşayan kesim için özellikle onların ben normal olmadığını düşünüyorum. İçlerinde ciddi bir yaratma isteğinin olduğunu ve onu açığa çıkaramadıkları için bu şekilde dibe vurduklarını düşünüyorum. Bende, hani oturup ta kendim için bir şeyler yapmaya zaman bulamadım ama bir taraftan da sistem işliyor bir şeyler beni itiyor bir şeyler beni zorluyor içten içe bir şekilde bu böyle açığa çıktı. Bende bu mesajı aldım ve doğru algıladım. Mesajı doğru yerden alıp kendimi gerçekleştirdim ve inşallah niyetimde o ben şey olsun diye değil, çok ünlü olayım diye değil, herkes beni tanısın işte acayip şeyler yaşayım diye değil, daha çok duygularımı insanlara ulaştırmak biraz farkındalık yaratmak biraz bakış açısı sunmak açısından bunu yapmak istiyorum

GÜRCAN ÇAPAR: - Psikoz rahatsızlığı sebebiyle ne kadar süre tedavi gördünüz.

ELVAN: - Benim kısa süreliydi ama ondan sonra derin bir depresyona girdim. İşte beni bu duygu durumlarına iten ciddi bir depresyona girdim. O süreçte ilaçlarda çok fayda etmedi. Yaklaşık bir buçuk yıldır bu şeyle boğuşuyorum diyebilirim. Ama şuan çok daha iyiyim ve anlaşılacağı üzere... Yani süreç bu kadar bundan sonrası benim için daha kolay olacak diye düşünüyorum daha iyi olacağımı umut ediyorum.

GÜRCAN ÇAPAR: - Birinci şarkınız çıktı, ikincisinde sanıyorum yolda.

ELVAN: - İkincisinin de düzenlemesi de piyasaya sürülmeye hazır durunda.

GÜRCAN ÇAPAR: - Yeni şarkınızın ismi nedir?

ELVAN: - Onun ismi “YAŞA DOYA DOYA” biraz ters köşe bir şarkı aslında benim özümü daha çok yansıtan bir şarkı. Bu da gerçekten benim içimden akıp gelen sözlerdi, ben kağıdı kalemi elime aldığım zaman o an duygu durumum neyse, bire bir kağıda dökülüyor zaten. Uğraşmıyorum burayı sileyim, böyle yapayım, şarkı sözleri bir çırpıda çıkıyor. Daha ziyade, daha fazla şarkılarımda olacak. Şu an hazırda 6-7 tane şarkım var ve onları yaparken yazıyorum ve bestesiyle beraber ilham geliyor bana...

GÜRCAN ÇAPAR: - Şarkılarınızın sözlerini siz mi yazıyorsunuz?

ELVAN: - Sözlerini ben yazıyorum bestesini ben yapıyorum. Kendimce elimden geldiğince de yorumlamaya çalışıyorum. Müziğim ya da sesim çok ön planda olamayabilir, ama sözlerimle iddialı olduğumu söyleyebilirim.

GÜRCAN ÇAPAR: - Biraz önce dedik farkındalık yaratmak bu tür psikolojik rahatsızlık çeken insanlara umut olmak istiyorum diyorsunuz?

ELVAN: - Evet aynen öyle ben yaşadığımı biliyorum, ne kadar acı çektiğimi biliyorum. Ruhsal anlamda sıkıştırıldığımı biliyorum. İnsanım, insanların acılarını duygularını hislerini de üzerime çekebilen bir insanım. Bu anlamda da birey olarak toplumsal sorumluluğu yerine getirmek istedim. Herkes sorumlu bundan bir şekilde bunu da yerine getirmeye gayret ediyorum.

GÜRCAN ÇAPAR: - Kısa vadede hedeflerine aşağı yukarı anlattınız ve bu konuda uzun vadede bir düşünceniz var mı?

ELVAN: - Ben şimdi denize bir taş attım ve o taşın halkalarının zaman içerisinde göreceğim. Bu çok hızlı da olabilir çok yavaş bir süreçte de olabilir. Uzun vadede plan yapmak diye bir şey yok zaten. İlk şarkımı dinlediyseniz ben biraz o anda kalmayı o anın tadını çıkarmayı seviyorum. Kaygılanmak, ne olacak, ne bitecek zaten öyle bir kaygımda yok.

GÜRCAN ÇAPAR: - Ama sonuçta yaptığınız bu işte de başarıya ulaşmak istiyorum diyorsunuz?

ELVAN: - Başarı, benim için amacıma ulaşmak olur. Dediğim gibi insanlara ulaşmak olur bu duyguları alacak olan insanlar zaten beni anlayacaktır. Benim ne anlatmak istediğimi, bu anlamda iletişim kurduğumda daha mutlu olacağımı düşünüyorum. Yani anlatabiliyor muyum rant peşinde değil, duygularımın anlaşılmasının peşindeyim. Benim başarılı kabul ettiğim andan itibaren başarı kıstasım bu olacak, o insanlara ulaşıp ben mesajımı verebiliyorsam ben kendimi başarılı olmuş kabul edeceğim.

GÜRCAN ÇAPAR: - İkinci şarkınız YAŞA DOYA DOYA’yı dinlediğimde hareketli bir şarkı olduğunu gördüm. Birinci şarkınız PSİKOZ ve diğer parçalarınızda biraz hüzün var.

ELVAN: - Bende bir insanım, eninde sonunda bir insanım.  Bir insanın duyguları var, kimse için hayat kolay değil herkes bir yerden geçiyor. Herkes bir dönemden geçiyor ve bu dönemden geçerken ortak duygular yaşıyoruz hepimiz. Yani hüzün ortak, mutluluk ortak, bunları biz hissederken sizde aynı şeyi düşünüyorsunuz. Güldüğümüz zaman içimizde kelebeklerin açtığını düşünüyoruz. Burada kendimden bir şey bulmak aslında benim orda anlatmaya çalıştığım şey. Bizler bir bütünüz, bizler bir bütünün parçasıyız ve birbirimizden ayrı değiliz. Aslında hepimiz aynı ama farklı yaşanmışlıklardan geçiyoruz ortak yönlerimiz aynı...

GÜRCAN ÇAPAR: - Bunun adına da hayat deniyor.

ELVAN: - Aynen hayat deniyor.

GÜRCAN ÇAPAR: - Şu anda kendinizi bir sanatçı olarak görüyor musunuz?

ELVAN: - Ben sanatçı ruhlu olduğuma hep inanıyordum zaten çok hassa bir ruhum vardı hayat bana bazı dönemlerde cehennem gibi geliyordu. Çünkü hassasiyetim o kadar yüksekti ki bu bana acı veriyordu. Aslında bunların bir lütuf olduğunu gördüm evet bir sanatçıyım ben bir sanatçıyım. Çünkü üretebilen her insan bir sanatçıdır. Duygulara hitap eden insanların kalbine dokunabilmeyi başaran herkes sanatçıdır...

GÜRCAN ÇAPAR: - Elvan hanım okuyucularımıza bir mesajınız olacak mı?

ELVAN: - Şunu söyleyelim, her ne yaşarsak yaşayalım bu bizim gelişmemize hizmet eden bizi büyüten bizi bir yerlerden alıp bir yere götüren acılardan bahsediyorum. Daha ziyade bir yerden alıp bir yere götüren ilahi düzenin bir parçası, kimse ben çok çilekeşim ben bunu yaşadım ben şunu yaşadım diye düşünmesin. Sadece orada verilmek istenen mesajı almaya çalışsın, onu görmeye çalışsın kendini düzeltmeye çalışsın. Ya da kendisini bulmaya gerçekleştirmeye çalışın. Bunu yapmak içinde önce inanç sonra azim gerekiyor, inanmak gerekiyor ondan sonra da arkası gelir diye düşünüyorum.

GÜRCAN ÇAPAR: - Bize zaman ayırdığınız için okuyucularımız adına çok teşekkür ediyorum.

ELVAN: - Bende sizlere çok teşekkür ederim. Yeni EGE ve Değişim gazeteleri okuyucularına buradan selam gönderiyorum...

 

Kaynak: Editör:
 
Etiketler: İNANDIM, VE, BAŞARDIM,
Haber Videosu
Diğer Fotoğraflar






Yorumlar
Yazarlar
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
1
Galatasaray
87
73
1
3
28
32
2
Fenerbahçe
85
85
1
4
27
32
3
Trabzonspor
52
54
12
4
16
32
4
Rizespor
48
43
12
6
14
32
5
Beşiktaş
48
42
12
6
14
32
6
Kasımpasa
46
55
12
7
13
32
7
Başakşehir
46
42
12
7
13
32
8
Sivasspor
44
38
10
11
11
32
9
Alanyaspor
42
41
10
12
10
32
10
Antalyaspor
42
36
10
12
10
32
11
A.Demirspor
40
48
10
13
9
32
12
Samsunspor
38
36
14
8
10
32
13
Ankaragücü
37
40
11
13
8
32
14
Kayserispor
37
36
12
10
10
32
15
Konyaspor
36
34
12
12
8
32
16
Hatayspor
33
36
13
12
7
32
17
Gaziantep FK
31
35
17
7
8
32
18
Pendikspor
30
36
16
9
7
32
19
Karagümrük
30
35
16
9
7
32
20
İstanbulspor
16
25
21
7
4
32
Bizim Gazete
Ulusal Gazeteler
Anketler
Yeni haber sitemizi nasıl buldunuz ?
Anketler
Sitemizin çalışmalarını nasıl buldunuz ?
Nöbetçi Eczane


Nöbetçi eczanlerle ilgili detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Haber Yazılımı